In deze lezing verbindt musicoloog Huib Ramaer op een eigenzinnige manier de dichter A.C. W. Staring aan Bach! Hij doet dat uiteraard in het Staringmuseum STAAL in Almen in combinatie met een uitvoering van veelzijdig cellist Ephraim van IJzerlooij.

Locatie: museum STAAL
Adres: Dorpsstraat 39 in Almen

Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 18,00, inclusief 1 consumptie en museumbezoek
Kaartverkoop vanaf 1 maart 2019

Organisatie: Stichting Bachweken Lochem

KAARTEN KOPEN

Kaarten ook te koop in Boekhandel Lovink in Lochem en bij museum STAAL.

Over de lezing

Wie oh wie is de grootste Bach? Anno 2019 is er geen twijfel mogelijk: Johann Sebastian! Maar als Haydn en Mozart spraken over ‘de grote Bach’, dan doelden ze op diens zoon Carl Philipp Emanuel. De dichter A.C.W. Staring zag het licht in 1767 toen vader Bach al ten hemel was gevaren en genoemde zoon faam genoot als de ‘Berlijnse Bach’ en vanaf 1768 ‘Hamburgse Bach’. In stijl stond deze Duitse componist als een van de ‘pre-klassieken’ tussen de barok en de Weense klassieken. Zijn muziek bood ruimte voor spontaan oplaaiende gevoelsuitingen. Het korset van de barok werd losgeknoopt.

Schrijvers en componisten begonnen zo de eenzijdige viering van de ratio al tijdens de Verlichting te ondergraven. Huib Ramaer draagt voor uit Starings poëzie en houdt Starings gevoelige regels tegen het licht van de ’empfindsame’ noten van Carl Philipp Emanuel. Ten slotte laat Ramaer horen en zien hoe vader Bach nog bij leven van Staring uit zijn graf herrees, dankzij romantici als Mendelssohn, Schumann en Chopin. Pablo Casals deed er een flinke schep bovenop met zijn herontdekking van de cellosuites. Cellist Ephraim van IJzerlooij vertelt u met zijn cello hoe onweerstaanbaar die suites zijn.    

In Hamburg was Carl Philipp Emanuel de opvolger van Georg Philipp Telemann, collega en vriend van wijlen zijn vader. En ja, Johann Sebastian had zijn zoon inderdaad met Telemann’s tweede naam ‘Philipp’ geëerd. Of Staring iets van de muzikale verrichtingen van de familie Bach heeft mee gekregen is een interessante vraag die vooralsnog op antwoord wacht.

Na zijn studies in de rechten en de botanie vestigde Staring zich in het sterfjaar van Mozart op landgoed De Wildenborch. Zoveel is zeker. Postuum moest de ooit zo befaamde zoon Carl Philipp Emanuel alsnog het onderspit delven en werd zijn vader de grootste Bach. Onderwijl had Staring na studies in de rechten en de botanie het landgoed De Wildenborch met zijn spade vakkundig bewerkt.