Kunsthistoricus Jaap Nijstad samen in een prachtig drieluik met Vincent van Amsterdam, accordeonist en Jeroen den Herder, cellist! Een feestelijk, avondvullend topprogramma van muziek en beeldende kunst in een ambiance met allure, museum MORE. De wethouder van Cultuur Henk van Zeijts – en Bach-liefhebber – zal de Bachweken officieel openen.

KAARTEN BESTELLEN

“Een goed schilderij klinkt als muziek in de oren… maar wat voor muziek?”

Kijken naar een schilderij kan allerlei associaties en emoties oproepen. Dat is een aspect dat de schilderkunst deelt met andere kunstuitingen zoals bijvoorbeeld muziek. Dat wat wordt opgeroepen heeft vooral te maken met de individuele aanschouwer of luisteraar. Zo speelt de herinnering een grote rol maar ook de in het leven opgedane kennis. Werkelijk onbevangen waarnemen blijkt meestal een lastige klus. Daarvoor worden we, bewust of onbewust, teveel in de weg gezeten door wat we weten.

Een kleine rondgang langs de speciale tentoonstelling met schilderijen van Jan Beutener leent zich bij uitstek om hierover met elkaar van gedachte te wisselen. Zoals we hebben geleerd te luisteren naar muziek, zo kunnen we ook ‘luisteren’ naar een schilderij of een beeld. Het resultaat is zelden een monoloog, het is veeleer de wisselwerking tussen subject en object. Misschien herkennen we een toonzetting of blijven we op zoek naar de juiste sleutel maar ook dat zoeken is de moeite waard.

Programma Opening Bachweken

19.30 uur Officiële opening Bachweken Lochem door wethouder van Cultuur Henk van Zeijts voor alle aanwezigen.

19.45 – 20.15 uur. Het drieluik vindt plaats op 3 plaatsen in het museum. De aanwezigen splitsen zich in drie groepen. U gaat met uw groep naar een eerste deel van het drieluik:

  • Concert Vincent van Amsterdam, accordeon, met zijn zeer gewaardeerde Goldbergvariaties van Bach. Recent vier sterren in de Volkskrant!
  • Kunsthistoricus Jaap Nijstad, met ‘luisteren naar kunst’.
  • Concert cellist Jeroen den Herder. Wereldklasse uit Zutphen.

20.15 -20.30 uur pauze

20.30 – 21.00, tweede deel van drieluik. U wisselt van ruimte voor volgend concert of de lezing

21.00 – 21.30 pauze met drankje

21.30 – 22.00, derde deel van drieluik. U wisselt van ruimte voor het tweede concert of de lezing.

22.00 – 22.30 uur, afsluiting met drankje

KAARTEN BESTELLEN

Belangrijk: De toegangsprijs voor het museum is NIET inbegrepen. Neemt u daarvoor a.u.b. uw museumjaarkaart mee. Heeft u geen museumjaarkaart dan moet u separaat een kaartje kopen voor € 15,50.

Locatie: Museum MORE
Hoofdstraat 28 in Gorssel

Toegangsprijs: € 37,50
Inclusief koffie/thee, 2 drankjes en inclusief € 3,- tentoonstellingstoeslag.

Kaarten online te koop vanaf 1 december 2019. Kaarten ook te koop vanaf 1 februari 2020 bij Boekhandel Lovink in Lochem en bij Bechtle aan de Hoofdstraat in Gorssel.

Biografie

Jaap Nijstad (Lochem 1955) groeide op in een familie van antiquairs en studeerde zelf kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was enkele jaren werkzaam als research-consultant voor veilinghuis Christie’s in Londen en was collectiebeheerder in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij was 25 jaar als docent verbonden aan de Wackers Academie en een vergelijkbare periode actief als gastcurator voor het beeldhouwerscollectief ABK.

Nijstad publiceert met enige regelmaat over een heel divers scala aan kunst- en cultuurhistorische onderwerpen. Samen met zijn vrouw Jopie geeft hij via het bedrijf Nijstad & Beumkes vorm en inhoud aan tal van activiteiten die vrijwel altijd iets met beeldende kunst te maken hebben.