Een orgelconcert tijdens de Bachweken is een must. En wie kan dat beter verzorgen dan Els Dijkerman. Zij is professioneel organist en onder ander dirigente van Capella Gudula dat tijdens dit concert orgelkoralen zal vertolken. Van harte aanbevolen.

Bach en zijn koraalvoorspelen

Bach is in de eerste plaats kerkmusicus en organist. In bepaalde orgelstukken geeft Bach dus ook zijn theologische, Lutherse visie of een kernemotie aan de luisteraar door. Deze orgelwerken zijn cruciaal om Bach te kunnen begrijpen. Binnen Bachs orgelwerken vormen deze zogeheten koraalvoorspelen een bijzondere categorie, omdat hij in deze werken de tekst van het koraal (het kerklied) als uitgangspunt neemt. De naam van het orgelstuk is ook hetzelfde is als die van het lied. Deze koraalvoorspelen, of ook wel kortweg orgelkoralen, werden gebruikt in de eredienst. De luisteraars uit Bachs tijd hoorden in die orgelwerken als het ware de diepere betekenis of de strekking van de tekst. Zij wisten ook dat dit zo werkte, want elke componist deed dat (nog) in die tijd. Om deze nauwe band tussen tekst en orgelstuk op het spoor te komen, zal na elk orgelstuk het koraal worden gezongen, zodat ook nú die duiding door Bach te horen is. Het wordt dus geen orgelconcert met louter virtuoze loopjes en stevige akkoorden, wél een heel afwisselend concert waarin bijzondere muzikale ontdekkingen zijn waar te nemen!

Programma orgelkoralen van de grootmeester J. S. Bach

  • Komm Heiliger Geist, Herre Gott. BWV 651
  • O Mensch bewein dein Sünde gross. BWV 622
  • Wenn wir in höchsten Nöten sein. BWV 641
  • O Lamm Gottes unschuldig. BWV 618
  • Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ. BWV 639
  • Wachet auf ruft uns die Stimme. BWV 645
  • Wir glauben all an einen Gott. BWV 740
  • In dir ist Freude. BWV 615

De orgelwerken worden afgewisseld met de gezongen koralen door Capella Gudula.

Locatie: Gudulakerk in Lochem
Adres: Markt 1 in Lochem
Aanvang: 20.00 uur. Kerk open om 19.30 uur
Entree: Vrije gift

Organisatie: Stichting Gudula Cultureel

Els Dijkerman

Els Dijkerman is organist van de Grote of St. Gudulakerk in Lochem. Hier bespeelt ze het Gilman-orgel uit 1758 en een Quellhorst-orgel uit 1806 en dirigeert zij diverse koren en ensembles. Ze startte er met het uitvoeren van muziekvespers, Bachcantates, uitvoeringen van het Middeleeuwse Gudula-officie en gregoriaans, zomeravondconcerten en het houden van ikonenexposities. Ze richtte hiervoor diverse ensembles op. Ook richtte ze het Gilde der Beiermeesters op (klokkenluidersgilde) dat elke maand alle klokken luidt voorafgaand aan de muziekvespers. Meer informatie hierover vindt u o.a. op de website www.kerklochem.nl of Gudulakerk.nl.

Daarnaast heeft zij als organist en dirigent een concertpraktijk. Als docent koordirectie, muziekgeschiedenis en muziek-theoretische vakken werkt zij voor de Academie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Els Dijkerman studeerde af in de hoofdvakken orgel, kerkmuziek en koordirectie aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle en in de Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.

Capella Gudula

Capella Gudula, opgericht in 2009 door Els Dijkerman, is een vocaal ensemble dat zich richt op klassieke ensemblezang. Ze is genoemd naar de heilige van de thuisbasis: de St. Gudulakerk in Lochem. Capella Gudula verzorgt koorvespers in de Walburgiskerk van Zutphen en de St. Gudulakerk in Lochem. Daarnaast verzorgt ze op kleine schaal concerten en ook willen we wel eens spontaan iets aanheffen in de plaatselijke pizzeria als onze pizza op is. Ze kiest daarbij vooral repertoire uit de rijke traditie van de Engelse evensong, maar ook uit andere belangrijke vocale tradities. In een eigentijdse liturgische vorm krijgen de koorwerken opnieuw betekenis.

Ook werkt Capella Gudula samen met anderen, zoals het Nederlands Kamerkoor en de componist Calliope Tsoupaki, Componist des Vaderlands van 2018 tot en met 2021. Zo verzorgden de vrouwen van Capella Gudula, onder de naam Ars Choralis, de wereldpremière van haar “O Theos Voithos Imon” op het Nationaal Gregoriaans Festival in ‘s Hertogenbosch. Een reisje over de grens leverde ons een mooie prijs op in 2018: op het internationaal kerkmuziekfestival van Stiftung Kloster Frenswegen (Duitsland) won Capella Gudula de 2e prijs. Ook is Capella Gudula inmiddels vaste gast op de zomeravondconcerten in de Grote of St. Bavokerk van Haarlem.

Harmke ten Have / Judith ten Have / Corinne Ovinge / Liliane Norg / Marijke Steemers / Karin Bonnes / Baukje Toren / Eduard Ponten / Jan Kruisselbrink / Gerrit Jan Hamerslag / Jurriaan Poesse