En toen was daar plotseling blokfluitist en dirigent Frans Brüggen (1934-2014). In de jaren zestig was hij het die met dat primitieve instrument, dat net goed genoeg was om kinderen te leren de eerste stappen te zetten in de wereld van de muziek, zo kon toveren dat mensen over de hele wereld er enthousiast over werden. De blokfluit werd erkend als een echt instrument. Je kon het gaan studeren aan het conservatorium.


Bach en meer op blokfluit
Baldrick Deerenberg en Eric Fennis, eerste en tweede generatie musici na Frans Brüggen, gaan met elkaar in gesprek. Ze onthullen wetenswaardigheden over het instrument, laten muziek horen van Bach en andere componisten en vertellen over hun persoonlijke relatie tot de blokfluit. Blokfluitbouw, -muziek, -techniek, alles kan voorbijkomen.
Locatie: StadsLounge van Schouwburg Lochem
Adres: Oosterwal 22 in Lochem
Datum: 30 maart 2023
Aanvang: lezing 11:00 uur, lunch 12:30 uur
Entree: € 15,00 inclusief koffie of thee vooraf, aansluitend een warme lunch en drankje
Toegang: u kunt zo binnenlopen en deelnemen na betaling
Organisatie: Stichting AKKU
AKKU verzorgt al meer dan vijftien jaar lang sociaal-culturele activiteiten voor 55-plussers.
Baldrick Deerenberg, blokfluiten
Baldrick Deerenberg studeerde bij Frans Brüggen aan het conservatorium van Den Haag. Hij geeft cursussen en concerten in vele Europese landen, Canada en Israël. Hij maakte radio-, tv- en cd-opnames met o.a. het Antwerps Blokfluit Consort, het Orchester C.Ph.E. Bach Berlin, het Huelgas Ensemble (Paul van Nevel), het Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe), The Great Charm (twee blokfluiten en B.C.).
Hij bouwt zijn eigen instrumenten, uitgaande van historische voorbeelden. Hij bracht vele nieuwe composities in première. Als hoofdvakleraar blokfluit was hij verbonden aan de conservatoria van Groningen, Amsterdam, Utrecht en Antwerpen, waar hij tegenwoordig docent kamermuziek is en coördinator van de vocale afdeling. Zijn zeer eigen manier van lesgeven is geïnspireerd op o.a. Zen, Alexandertechniek en het oeuvre van Lisztleerlinge Marie Jaëll. Studenten van hem aan de conservatoria van Utrecht en Antwerpen wonnen belangrijke prijzen.
Eric Fennis
Eric Fennis doorliep het conservatorium Cum Laude en volgde daarna een paar jaar lessen bij Walter van Hauwe. Van hem leerde hij wat blokfluiten werkelijk kunnen. Hij werkte voor televisie en radio, trad op, speelde in diverse ensembles en improviseerde met allerlei musici. Tegenwoordig geeft hij vooral zijn kennis en ervaringen door aan anderen met o.a. de MakingMusicMagic programma’s.
