Bachweken Lochem van 9 maart - 29 maart 2024

De Mattheüs volgens Henk wordt akoestisch gespeeld en in het Nederlands gezongen en verteld door acteur/zanger Henk Zwart. Voor de zangpartijen wordt de hertaling van Jan Rot gebruikt. De originele orkestpartijen van J.S. Bach worden gespeeld door Saskia Meijs (altviool) en Marko Bonarius (contrabas). Het decor wordt gevormd door de verhelderende en betoverende visuals van video-kunstenaar/ VJ Martijn Grootendorst. De voorstelling duurt precies 60 minuten.

KAARTEN KOPEN

Iedereen denkt De Mattheüs van Bach te kennen, maar weinigen zullen de altviool- en baspartij ooit los gehoord hebben. En juist in deze ‘ondergeschoven’ partijen herken je de hand van de Meester! In deze theatrale muziekvoorstelling biedt Henk in vogelvlucht, en op eigenzinnige wijze, een nieuw perspectief op dit uitzonderlijke meesterwerk met de altviool & contrabas in de hoofdrol. De echte kenners worden nieuwe inzichten geboden, nieuwe luisteraars, voor wie deze compositie een groot mysterie is, globale richtlijnen.

Joyce Roodnat – NRC: “…Een stel gelouterde kunstenaars die zich gedragen zoals jonge types dat doen; impulsief, onbezonnen. De Matthaus Passion in één uur met één stem, altviool en contrabas. Die twee instrumenten hoor je vrijwel nooit, ze vallen bijna altijd weg in het orkest en dus weet niemand hoe mooi ze zijn. …Ik zag hoe de altvioliste en bassist opgingen in Bach, ik hoorde hoe hun ademhaling zich liefkozend voegde naar zijn muziek…” 

Jaïr Tchong – Cultureel Persbureau: “(…) het mooie van De Matthëus volgens Henk (is) dat de makers geen deconstructie nastreven. Eerder valt dit pareltje van een voorstelling te typeren als een bewust klein gehouden demonstratie van Bachs uniciteit, vernuft en emotionele overredingskracht. Het Erbarme dich is ook hier, slechts uitgevoerd door Meijs en Bonarius, werkelijk wonderschoon.

Oordeelt u zelf, want zo heeft u Hem nog nooit gehoord!

KAARTEN KOPEN

Datum: 27 maart 2023
Locatie: Grote of St.-Gudulakerk
Tijd: 20.00 – 21.00 uur
Entree: € 18,00
Ook kaarten aan de zaal!

Organisatie: Stichting Bachweken Lochem