Bachweken Lochem van 9 maart - 29 maart 2024

Een orgelconcert tijdens de Bachweken is een must. Johann Sebastian Bach is dé grootmeester van de orgelmuziek. Els Dijkerman is organist van de Grote of St. Gudulakerk in Lochem. Hier bespeelt ze het Gilman-orgel uit 1758 en een Quellhorst-orgel uit 1806 en dirigeert zij diverse koren en ensembles.

Bach in Weimar

In 1708 treedt Johann Sebastian Bach, 23 jaar oud, als organist in dienst aan het hof van Weimar. Hij schreef toen al zijn eerste representatieve orgelwerken in grote vorm. Bachs zwaartepunt lag in deze jaren helemaal bij het uitvoeren, improviseren en componeren van orgelmuziek.

Bach imponeerde tijdens recitals met preludes, toccata’s, fuga’s en Italiaanse concerttranscripties: werken die voor een kerkdienst te grootschalig of te woest waren. Tijdens deze uitvoeringen vielen bij de aanwezigen de monden van verbazing open. Bach kon loopjes op het pedaal spelen die velen niet eens met de handen voor elkaar kregen en sommigen vroegen zich hardop af of het misschien de duivel was die daar boven zat. Anderen omschreven zijn composities en spel als ‘onvergelijkbare zaken’.

Zo schreef Bach in Weimar het overgrote deel van de orgelwerken waarmee hij later beroemd geworden is. Tijdens dit concert worden twee hoofdlijnen uit deze periode belicht. Ten eerste de Italiaans-virtuoze lijn, ten tweede de lijn van de weergaloos mooie, grote orgelkoralen. Het eerste, derde en laatste programmaonderdeel vormen de virtuoze lijn met kleurrijk vuurwerk. Het tweede en vierde werk zijn oases van bezinning. Misschien ontdekt u zelf wél een voorkeur?

Uitvoerende in 2024: Els Dijkerman
Locatie: Gudulakerk in Lochem
Adres: Markt 1 in Lochem
Aanvang: 20.00 uur. Kerk open om 19.30 uur
Entree: Vrije gift

Organisatie: Stichting Gudula Cultureel

Els Dijkerman

Els Dijkerman is organist van de Grote of St. Gudulakerk in Lochem. Hier bespeelt ze het Gilman-orgel uit 1758 en een Quellhorst-orgel uit 1806 en dirigeert zij diverse koren en ensembles. Ze startte er met het uitvoeren van muziekvespers, Bachcantates, uitvoeringen van het Middeleeuwse Gudula-officie en gregoriaans, zomeravondconcerten en het houden van ikonenexposities. Ze richtte hiervoor diverse ensembles op. Ook richtte ze het Gilde der Beiermeesters op (klokkenluidersgilde) dat elke maand alle klokken luidt voorafgaand aan de muziekvespers. Meer informatie hierover vindt u o.a. op de website www.kerklochem.nl of Gudulakerk.nl.

Daarnaast heeft zij als organist en dirigent een concertpraktijk. Als docent koordirectie, muziekgeschiedenis en muziek-theoretische vakken werkt zij voor de Academie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Els Dijkerman studeerde af in de hoofdvakken orgel, kerkmuziek en koordirectie aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle en in de Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.

Gudula Cultureel

Stichting Gudula Cultureel organiseert al jaren vrijdagavond-zomerconcerten, beiaardconcerten én marktorgelconcerten. Zij hebben een groot netwerk van professionele organisten. Zij vinden het een eer om tijdens de Bachweken een orgelconcert te kunnen verzorgen. En wij verheugen ons er alweer op. Meer informatie volgt zo snel mogelijk. Van harte aanbevolen.