Bachweken Lochem van 9 maart - 29 maart 2024

Een uniek concert van twee zeer gerenommeerde musici: Vincent van Amsterdam op accordeon en Javier Lupianez op viool. Vincent bracht in 2022 zijn Goldberg Variaties ten gehore tijdens de Bachweken in de Gudulakerk. Reden om hem nogmaals te vragen. Met Javier vormt hij een bijzonder duo. Zij stelden speciaal voor de Bachweken een mooi programma samen.

KAARTEN KOPEN

Programma

  • F. Couperin – Troisième Concert Royaux (delen)
  • J.S. Bach – Viool Sonate g-mayor BWV 1021
  • C.P.E. Bach – Fantasia Fis-minor Wq. 67
  • C.P.E. Bach – Sonate D-mayor Wq.71
  • A. Vivaldi – Viool sonate RV.816 

(in willekeurige volgorde, kan nog wijzigen)

KAARTEN KOPEN

Locatie: Gudulakerk
Adres: Markt 1 in Lochem

Aanvang: 20.00 uur
Einde: 21.15 uur
Entree: € 22,50, incl. een drankje na afloop.
Ook kaarten aan de zaal!

Arrangement met overnachting in Hotel Hof van Gelre
Extra genieten van het concert, zonder aan een terugreis te moeten denken. Boek een overnachting bij Hotel Hof van Gelre op loopafstand van de St. Gudulakerk. Het Hof van Gelre heeft een speciaal arrangement gemaakt met kaartje voor het concert van Vincent van Amsterdam en Javier Lupianez op een gereserveerde plaats. Kijk op hofvangelre.nl/

Biografie Vincent van Amsterdam

Website Vincent van Amsterdam

Vincents actieve rol als promotor van zijn instrument is veelzijdig. Hij blijft de fascinerende mogelijkheden van dit relatief jonge instrument verkennen door soms zeer complexe klassieke en hedendaagse stukken te vertalen.

Door persoonlijk contact met componisten en via opdrachten voegt Vincent regelmatig nieuwe composities toe aan het repertoire.
In samenwerkingen met orkesten neemt hij de rol van solist op zich, en in het spelen van kamermuziek vindt hij een verrassende aansluiting met de menselijke stem en andere instrumenten.
Als organisator van de internationale Van Amsterdam Summer Course deelt Vincent zijn liefde en expertise met collega-docenten, conservatoriumstudenten en andere getalenteerde accordeonstudenten.

Vincent ontwikkelde zijn veelzijdigheid in klank en repertoire samen met docenten uit diverse sectoren in binnen- en buitenland, maar ook in masterclasses. Hij was de winnaar van vele nationale en internationale wedstrijden. Vincent speelt op alle grote podia en klassieke muziekfestivals in Nederland. Concertreizen brachten hem onder meer naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Servië, Griekenland, Groenland, Indonesië, Hong Kong en China.

Biografie Francisco Javier Lupiáñez Ruiz

 Website Javier Lupianez

Javier Lupiáñez is een musicoloog en performer gespecialiseerd in achttiende-eeuwse muziek. In 2021 behaalde hij een doctoraat in de musicologie (laureaat) aan de Universiteit van Guanajuato (Mexico). Hij heeft ook een diploma viool voor gevorderden van het Conservatorium van Salamanca, een bachelor- en masterdiploma barokviool (met onderscheiding) onder de voogdij van Enrico Gatti van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, en een masterdiploma in musicologie van de Universiteit van Salamanca. .
Als uitvoerder heeft hij prijzen gewonnen zoals het Internationaal van Wassenaer Concours en de Göttinger Reihe Historischer Musik. In 2021 werd hij genomineerd voor beste uitvoerder van het jaar en revelatiekunstenaar van het jaar bij de Opus Klassik-prijzen. Zijn opnames zijn meerdere malen genomineerd voor de ICMA- en de Opus Klassik-prijzen en hebben verschillende prijzen ontvangen van de internationale pers. Javier heeft als solist opgetreden in heel Europa, Japan en de Verenigde Staten.

Als onderzoeker heeft hij artikelen gepubliceerd in het Spaans, Engels en Italiaans in Studi Vivaldiani, Ad Parnassum, Quodlibet, RISM online en Early Music Performer – Journal of the National Early Music Association. Hij heeft cursussen en lezingen gegeven aan het Mozarteum (Oostenrijk), Conservatorio Superior de Vigo (Spanje), Conservatorio ‘G.P. da Palestrina’ in Cagliari (Italië), Centro Studi Opera Omnia Luigi Boccherini (Italië), Haliciana Schola Cantorum uit Lviv (Oekraïne), Koninklijk Conservatorium van Den Haag (Nederland) en Università degli studi Roma Tre (Italië), onder anderen.
Bovendien heeft zijn onderzoekswerk geleid tot de identificatie van werken van Westhoff, Leclair, Lonati en Corelli, evenals de ontdekking van nieuwe werken van Antonio Vivaldi en Johann Pisendel.

Hij is oprichter en artistiek leider van het ensemble Scaramuccia en medeoprichter van het platenlabel en uitgeverij Snakewood Editions.

Javier bespeelt een viool uit 1683 door Cornelis Kleynman, in bruikleen van het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds.