Een uitvoering van veelzijdig cellist Ephraim van IJzerlooij in museum STAAL in Almen in combinatie met een lezing van musicoloog Huib Ramaer die Staring op een eigenzinnige wijze verbindt aan Bach.

Locatie: Museum STAAL
Adres: Dorpsstraat 39 in Almen

Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 18,00, inclusief 1 consumptie en museumbezoek
Kaartverkoop vanaf 1 maart 2019

Organisatie: Stichting Bachweken Lochem

KAARTEN KOPEN

Kaarten ook te koop in Boekhandel Lovink in Lochem en bij museum STAAL.

Ephraim van IJzerlooij

Zijn eindexamen Master of Music in 2009 werd gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel. Hij is een toegewijd kamermusicus. Hij geeft concerten met zijn vaste pianist Maurice van Schoonhoven. En hij speelt regelmatig met violist Bob van der Ent. Daarnaast maakt Ephraim deel uit van het Triple Berry Trio met Theo Hartman, trompet en Armin Segger, piano. Ephraim speelt op een cello gebouwd door Daniel Roye, 2004 te Amsterdam. Hij heeft dit instrument in 2013 aangeschaft met steun van het SEM fonds.

Uitvoering in museum STAAL

J.S. Bach 1e cellosuite BWV 1007 alle delen
J.S. Bach 2e cellosuite BWV 1008 prelude, Sarabande, Menuet I en II en Gique
J.S. Bach 3e cellosuite BWV 1009 prelude, allemande, sarabande, bourree I en II Gique

Biografie Ephraim

Ephraim van IJzerlooij werd geboren op 12 februari 1983 in Zeist. Hij begon op 7 jarige leeftijd met muzieklessen (lier en blokfluit). Op 9 jarige leeftijd begon hij met cellolessen en ging daarna naar de Jongtalentklas bij Maarten Mostert aan het conservatorium van Amsterdam. Sinds 2002 studeerde Ephraim cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; eerst bij Monique Bartels, sinds 2005 bij Dima Ferschtman. Zijn eindexamen Master of Music op 29 september 2009 is gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel.

Ephraim volgde masterclasses bij onder anderen Vladimir Perlin, Bernard Greenhouse, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Yo Yo Ma. Tijdens de NJO summer academy in 2006 met Reinbert de Leeuw voerde hij de cellosectie aan. In die samenstelling speelde hij onder meer op het Schleswig Holstein Musikfestival en het Edinburgh International Festival. In 2006 werkte Ephraim samen met Sofia Gubaidulina aan de uitvoering van haar “Am Rande des Abgrunds”, onder meer tijdens de Cellobiënnale in Amsterdam. Het zijn dierbare herinneringen geworden. Sofia Gubaidulina speelde bij die gelegenheid een van beide aquafoons.

Ephraim liep stage bij het Residentie orkest. Van februari tot 15 mei 2008 volgde Ephraim de Ligety Academy van het Asko-Schönberg ensemble.

Ephraim is een toegewijd kamermusicus. Hij geeft concerten met zijn vaste pianist Maurice van Schoonhoven. Daarnaast maakt Ephraim deel uit van het Triple Berry Trio. Zij spelen een gevarieerd modern repertoire voor Trompet, Cello en Piano.

Tevens geeft hij concerten met het IJzerlooij-Van Dam duo met eigen composities en gezamenlijke werken ontstaan bij een gedicht of een schilderij.

Daarnaast speelt hij in het Ensemble Jardin des Images (www.jardindesimages.nl) En hij speelt sinds 2016 in het Rakov cellokwartet.

Ephraim heeft zich ook als cellodocent ontwikkeld. Hij heeft zich aangesloten bij het muziekdocentennetwerk: Vivaldi Music Lessons

Ephraim heeft een brede interesse in taal en verbindingen met muziek. Als hij onderweg is schrijft hij vaak verhalen op die hij later uitwerkt tot bijvoorbeeld een gedicht. Zo zijn er al twee bundels met gedichten van hem door Boekscout uitgegeven: “De Geheime Tuin van Muziek” en “De Klank van Stilte”.

Ephraim speelt op een cello gebouwd door Daniel Roye, 2004 te Amsterdam. Hij heeft dit instrument in 2013 aangeschaft met steun van het SEM fonds.